negargaran sefid

مهندسین مشاور نگارگران آسمان

مهندس مشاور:

مهندس مشاور به یک شخص حقیقی یا حقوقی گفته می­شود که به ­طور کلی کار نظارت، طراحی و مشاوره یک پروژه را بر عهده می­گیرد و خدمات تخصصی و حرفه ­ای در زمینه­ های مهندسی (عمران، معماری، تأسیسات مکانیکی، تأسیسات برق و …) ارائه می­دهد.

شرکت مهندس مشاور:

شرکت مهندسین مشاور، شرکت‌های حقیقی و حقوقی هستند که دارای پروانه اشتغال و مجوز از سازمان نظام مهندسی می­باشند. شرکت مهندسین مشاور متشکل از مهندسان در رشته­ های عمران، معماری، تأسیسات مکانیکی، تأسیسات برق و … است که مشاور‌ه­ های تخصصی به افراد، سازمان‌ها یا سایر شرکت‌ها ارائه می‌دهند.

 

نقش مهندسین مشاور در پروژه‌های عمرانی:

یک مهندس مشاور استانداردها و معیارهای طراحی و اجرایی را در بهترین کیفیت ممکن ارائه می­دهد و بر اجرایی قوانین و مقررات تاکید دارد. یک مهندس مشاور متخصص انعطاف پذیری بالایی برای انجام پروژه­ های مختلف دارد و بیشترین بازدهی را با توجه به دانش فنی – مهندسی و مدیریتی پروژه ارائه می­دهد.

مهندسین مشاور از طریق مشاوره پیش از ساخت یک پروژه و مشاوره در ادامه مسیر اجرا پروژه همواره همراه کارفرما خواهند بود و با ارائه خدمات مهندسی شامل مطالعات اولیه، تهیه طرح‌های مقدماتی، بررسی نیازهای پروژه، شناخت ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های پروژه، ارائه راهکارهای کاهش هزینه و افزایش سودآوری؛ از ابتدا تا پایان عملیات یک پروژه عمرانی را مدیریت می‌کنند.

ارائه خدمات مهندسین مشاور به‌طور کلی در سه بخش (مشاوره، نظارت بر اجرا و بازرسی) دسته‌بندی می‌گردد؛

ابتدا باید بررسی و مطالعات اولیه انجام گردد به‌این‌صورت که با کارفرما مباحثه و مذاکره گردد و پس از تبادل نظر و مشورت به جمع‌بندی کلی و نتیجه‌گیری دست یافت. سپس کارفرما تمام مشخصات و اطلاعات موردنیاز پروژه را در اختیار مهندس ‌مشاور قرار می‌دهد و مشاور با بررسی اطلاعات دریافتی تمامی نیازها، ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های پروژه را مشخص می‌کند و در ادامه کلیه منابع و نیروی انسانی مورد نیاز جهت ساخت پروژه را بررسی و انتخاب می‌کند. در نهایت یک نقشه اولیه و شماتیک از پروژه تهیه می‌کند و هزینه اولیه اجرایی آن پروژه را برآورد می‌کند.

مهندس مشاور پس از انجام مطالعات و بررسی‌های مربوطه و دریافت دستور کتبی از کارفرما، اقدام به تهیه اسناد مناقصه خواهد کرد و پیمانکار یا پیمانکاران دارای صلاحیت را انتخاب می‌کنند و در مرحله اجرای یک پروژه توسط شرکت‌های مجری، مهندسین مشاور به‌طور کلی بر بخش‌های فنی و مهندسی پروژه نظارت می‌کنند که اجرای پروژه طبق با طرحی‌های نهایی و استانداردهای کیفی موردنظر انجام شود.

لازم به ذکر است؛ کنترل هزینه‌ها در جریان ساخت پروژه، تضمین کیفیت مواد و مصالح مصرفی و همچنین حل مشکلات مربوط به ساخت‌و‌ساز نیز به‌عهده مشاور است.

در روند ساخت پروژه، مهندسین مشاور با انجام بازدید و بازرسی‌های دوره‌ای از مراحل پروژه، نظارت و نگهداری از پروژه را بر عهده دارند.

ویژگی مهندسین مشاور برتر:

مهندس مشاور برتر استانداردها و معیارهای طراحی و اجرایی را در بهترین کیفیت ممکن ارائه می­دهد و بر اجرا قوانین و مقررات تاکید دارد. یک مهندس مشاور متخصص انعطاف‌پذیری بالایی برای انجام پروژه­های مختلف دارد و بیشترین بازدهی را با توجه به دانش فنی-مهندسی و مدیریتی پروژه ارائه می­دهد.

 

خدمات مهندسین مشاور:

به‌طور کلی خدمات مشاوره و نظارتی مهندسین مشاور در سه حوزه مدیریتی، اقتصادی و تخصصی ارائه می‌گردد که در ادامه به اختصار آورده‌شده است.

الف) مشاوره مدیریتی: مدیریت پروژه و ساخت

·       برنامه ­ریزی اصولی و کنترل پروژه

·       مدیریت طرح و طراحی

·       مدیریت عملیات اجرایی

مهندسین مشاور از ابتدا شروع پروژه تا اتمام کار آن را به دقت برنامه‌ریزی خواهد کرد و تمامی مراحل انجام کار را نیز مدیریت می‌کند.

ب) مشاوره اقتصادی: محاسبه هزینه ­ها

·       تخمین هزینه­ های کلی و جزئی

·       توجیه اقتصادی طرح و اجرا

·       کاهش هزینه­ های جانبی

·       افزایش کارآمدی طرح و اجرا

مهندسین مشاور، کلیه هزینه‌های مربوط به پروژه را تخمین خواهند زد و راهکارهایی در جهت کاهش هزینه‌های مربوطه را به سازندگان پروژه ارائه می‌کنند.

ج) مشاوره فنی مهندسی: تخصص و حرفه

·       بررسی طراحی و سایر جوانب پروژه

·       بررسی استانداردها، ضوابط و معیارهای فنی و اجرایی

·       نظارت برای اجرای دقیق طرح و سایر عملیات اجرایی

·       کنترل فنی و مهندسی پروژه

مهندسین مشاور، پروژه را در همه ابعاد فنی و مهندسی بررسی و نظارت خواهند کرد و در نهایت با کنترل دقیق، کیفیت روند انجام آن پروژه را بهبود می‌بخشند.

 

بهبود خدمات مهندسین مشاور:

یک مهندس مشاور باید بتواند پیشنهادها و راهکارهای خود را به خوبی برای سازندگان پروژه تحلیل کند و تمام مسئولیت‌هایی که به‌عهده دارد را به بهترین شکل ممکن انجام دهد و همچنین به جدول برنامه‌ریزی متعهد باشد و مطابق برنامه پروژه را مدیریت کند و با رعایت این موارد خدمات با کیفیت‌تری ارائه خواهد کرد.

 

وظایف مهندسین مشاور:

مهندسین مشاور علاوه بر ارائه خدمات مشاوره‌ای، وظایف مهم دیگری نیز دارند که در جریان مراحل انجام یک پروژه از طرح اولیه تا پایان اجرا، انجام خواهند داد که کلیات وظایف آن‌ها به اختصار آورده شده است.

·       ارائه مشاوره‌­های مدیریتی، اقتصادی و فنی – مهندسی پروژه

·       جمع­آوری اطلاعات، شناخت و بررسی

·       تهیه سندهای مناقصه و شرکت در مناقصات

·       تهیه و تنظیم قراردادهای مشاوره­ای و خدماتی

·       طراحی براساس استانداردها، ضوابط و معیارهای فنی و اجرایی

·       بررسی نقشه ­های معماری و اجرایی

·       برررسی جوانب اقتصادی و فنی پروژه

·       تهیه جدول زمان‌بندی جهت اجرای پروژه

·       رعایت استانداردهای طراحی و اجرایی

·       نظارت و کنترل بر نصب و راه‌اندازی تجهیزات صنعتی و کارگاهی

·       تهیه و ارائه گزارش­ های مرحله ­ای از انجام و پیشرفت پروژه

·       بازرسی و نظارت بر کار ساخت ­و ­ساز (از طرح تا اجرا)

 

مراحل و روند کار مهندسین مشاور:

مهندسین مشاور فرآیند کاری به‌خصوصی دارند و مطابق با برنامه زمانبندی که برای پروژه تعریف کرده‌اند مراحل کلی کار خود را به ترتیب اولویت و در سه مرحله پیش می‌برند.

الف) مطالعات اولیه:

مهندسین مشاور تمامی نیازها، ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های پروژه را بررسی می‌کند و در ادامه کلیه منابع و نیروی انسانی مورد نیاز جهت ساخت پروژه را بررسی و انتخاب کرده و در نهایت یک نقشه اولیه و شماتیک از پروژه تهیه می‌کند.

ب) مطالعات تفصیلی و تهیه اسناد مناقصه:

در این مرحله مهندسین مشاور تمامی موارد بررسی‌شده در مرحله مطالعات مقدماتی را به صورت جامع و تفصیلی مجدداً مورد بررسی قرار می‌دهند و با کارفرما مباحثه و مذاکره می‌کنند و پس از تبادل نظر و مشورت به جمع‌بندی کلی و نتیجه‌گیری نهایی می‌رسند و با دستور کتبی کارفرما اقدام به تهیه و جمع‌آوری اسناد موردنیاز مناقصه می‌کنند.

ج) انجام مناقصه و نظارت:

تمام شرایط و مراحل مناقصه توسط مهندسین مشاور به شرکت کنندگان در مناقصه اعلام می‌گردد و روند اجرا مناقصه به‌طور کامل  برای داوطلبان (کارفرما، پیمانکاران و سایر مشاورین) شرح داده‌خواهد شد. پس از انجام مناقصه همچنین مهندس مشاور بهترین پیشنهاد و بهترین پیمانکاران را برای پروژه انتخاب می‌کند و سپس در همه ‌مراحل بر روند اجرای کار آن‌ها نظارت خواهد کرد.

 

مزایای حضور مهندسین مشاور در پروژه:

به‌طور کلی حضور مهندس مشاور از ابتدای شروع یک پروژه تا اتمام کار آن می‌تواند کیفیت روند انجام آن پروژه را بهبود بخشد و همچنین باعث تسهیل و تسریع روند کار گردد که مزایای حضور و مدیریت امور توسط مشاور در پروژه‌ها به اختصار آورده‌شده است.

·       ضمانت سودآوری پروژه

·       دستیابی به راهکارهای بهینه و کاربردی

·       افزایش کارآمدی و  عملکرد پروژه

·       کاهش هزینه‌های ساخت و ساز

·       افزایش تاثیرگذاری با آگاهی و شناخت زیرساخت‌ها و ظرفیت پروژه

·       ارائه راهکار و مشاوره مناسب در جریان پیشرفت پروژه

·       بهره‌مندی از تجارب کسب‌شده در پروژه‌های تحویل شده قبلی

·       رفع تعارضات و مشکلات پیش‌بینی نشده در جریان ساخت و ساز

 

تفاوت مهندس مشاور و مهندس ناظر:

مهندس مشاور به یک شخص حقیقی یا حقوقی گفته می­شود که به­ طور کلی خدمات تخصصی و حرفه ­ای در زمینه­ های مهندسی (عمران، معماری، تأسیات مکانیکی، تأسیات برق و …) ارائه می­دهد.

مهندس ناظر یک شخص حقیقی یا حقوقی است که بر کار پیمانکاران نظارت می‌کند و در واقع نماینده مقیم مشاور داخل کارگاه ساخت پروژه است و به نمایندگی از مشاور در پروژه حضور خواهد داشت.

مهندس مشاور این اختیار را دارد که حقوق پیمانکاران را افزایش یا کاهش دهد، در قرارداد پیمانکاری تغییر  ایجاد کند یا آن را تمدید نماید و می‌تواند دستور تغییر یک روند برنامه ریزی مربوط به آن را بدهد.

مهندس ناظر بر روند اجرای پروژه بر اساس مدارک موجود صرفاً نظارت می‌کند و مشخصات فنی، مصالح و تجهیزات پروژه را مطابق نقشه را بررسی کرده و در صورت وجود ایراد فنی موظف است مراتب امر را به مشاور اطلاع‌رسانی کند. همچنین بر چگونگی انجام کار توسط نیروی انسانی و مهارت پیمانکاران نیز نظارت می‌کند.

مطابق با ماده 33 شرایط عمومی پیمان هرگونه دستوری که از طرف مهندس ناظر به پیمانکار داده‌شود، به مثابه دستورهای داده‌شده توسط مهندس مشاور است و پیمانکار ملزم به اجرای آن‌ها است. مهندس ناظر، به هیچ روی، حق ندارد که از تعهدات پیمانکار بکاهد یا موجب تمدید مدت پیمان یا پرداخت اضافی به پیمانکار شود یا هر نوع دستور تغییر کاری را صادر کند.